Current track

Title

Artist

Current show

Current show


Του Πάνου Κατσώνη / Το κέντρο της Λαμίας αλλάζει – οι πρώτες αντιδράσεις και η μεγάλη εικόνα!

Written by on 16 Αυγούστου 2020

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραϊσκος ανακοίνωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι ένα συγκεκριμένο κομμάτι στο κέντρο της πόλης από την Ευαγγελίστριας ως την Αινιάνων θα γίνει ήπιας κυκλοφορίας στο πλαίσιο της αναβάθμισης του αστικού κέντρου με στόχο την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Αναμφίβολα μια αλλαγή στην καθημερινότητα και τις συνήθειες του πολίτη δεν είναι -πάντοτε- ευπρόσδεκτη με το “καλημέρα”. Για αυτόν το λόγο μάλιστα ο δήμαρχος διατυμπάνισε τουλάχιστον 3 φορές στην διάρκεια της δήλωσης του ότι πρόκειται για μια παρέμβαση η οποία θα γίνει σε συνεργασία με τους πολίτες αλλά και τους φορείς για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή και πως η δημοτική αρχή έχει “ανοιχτές κεραίες” στο πλαίσιο της παρέμβασης. “Τα βήματα είναι πολύ προσεκτικά έχουμε ανοικτές τις κεραίες μας στην κοινωνία των δημοτών μας. Και αυτό είναι αυτονόητο γιατί οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις δεν είναι ένα έργο σαν τα συνηθισμένα δημοτικά έργα που γίνεται μεμιας και εφαρμόζεται με την εκτέλεση του” τόνισε χαρακτηριστικά. 

Κάτι το οποίο είναι βασικό να επισημάνουμε είναι πως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι από 14/08 ως 30/11 όπερ σημαίνει πως αν δεν βρεθεί η “φόρμουλα” λειτουργίας του εγχειρήματος με την σύμπραξη όλων των πλευρών πιθανότατα να επανέλθουμε στα όσα ισχύουν ως σήμερα.

Θα συμφωνήσω ότι η συνήθεια και η ρουτίνα είναι κάτι το οποίο δύσκολα βγάζουμε από την καθημερινότητα μας γιατί όμως να μην δούμε πως θα κυλήσει και στο πέρας του τριμήνου να το κρίνουμε ως προς την λειτουργία του. “Και πως θα κάνουμε γύρα από την Πλατεία να “κοζάρουμε” την κίνηση” έγραφε σε ρυθμούς χαβαλέ ένας εκ των αναγνωστών στο Lamianow.gr, σε σοβαρότερο τόνο οι επαγγελματίες αναρωτιώντουσαν πως θα εξυπηρετηθούν αν πρέπει να δουλέψουν στο σημείο έγραφε ένας άλλος, “εμείς που θα μεταβούμε στην λέσχη για να φάμε”, συμπλήρωνε ένας στρατιωτικός.

Ερωτήματα τα οποία έχω την αίσθηση ότι καταγράφονται στο πλαίσιο των “ανοιχτών κεραιών” του δήμου και περιμένουμε να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις το επόμενο διάστημα. Άλλωστε το σημαντικότερο όλων είναι πως πρόκειται για μια “πιλοτική” παρέμβαση και στην τελική έτσι θα πρέπει να κάνουν οι σύγχρονες κοινωνίες πριν εφαρμόσουν κάτι οριστικά αφου πρώτα θα πρέπει να αφουγκράζονται τον πολίτη. Στην δεδομένη στιγμή λοιπόν και χωρίς καμία διάθεση να ευλογήσω τα γένια του δημάρχου ή του οποιουδήποτε, η δημοτική αρχή πράττει αυτό που πρέπει. Τι δηλαδή; Διάλογο με τον πολίτη. Είναι στην τελική σα να σου λένε. “Δες το και αν δεν σε εξυπηρετήσει το ξανασυζητάμε…”. Και επειδή στην Ελλάδα δνε έχουμε συνηθίσει σε πρακτικές διαλόγου ας μπούμε στο “τρυπάκι” να σκεφτούμε και λίγο διαφορετικά.

Κλείνοντας να σημειώσω και κάτι άλλο. Όταν πριν 19 χρόνια ο Κοτρωνιάς έλεγε ότι θα πεζοδρομηθεί η Ρήγα Φεραίου έπεσαν άπαντες να τον “φάνε”. Ακόμη και δικοί του δημοτικοί σύμβουλοι. Το 2020 άπαντες παραδέχονται ότι η παρέμβαση στο σημείο ήταν ορθή.

Ας μην προτρέχουμε λοιπόν χωρίς να δούμε στην πράξη και επειδή εδώ έχουμε την δυνατότητα -στην συγκεκριμένη περίπτωση- να δούμε στην πράξη το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει. Ας κάνουμε λίγο υπομονή διότι το κέντρο της πόλης χρειάζεται αναβάθμιση. Και όταν λέμε αναβάθμιση εννοούμε σε όλους τους τομείς, ακόμη και στην επίλυση του ζητήματος με την ευπαθή κοινωνική ομάδα που κάνει κατάληψη στην υπό αναβάθμιση Πλατεία Πάρκου. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που υποστηρίζουν πως ενδεχόμενη αναβάθμιση του αστικού κέντρου θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση και του παραπάνω θέματος.

Και ας μην ξεχνάμε κάτι βασικό, χωρίς δυναμικές παρεμβάσεις η πόλη δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί αφήνοντας πίσω της το… στάσιμο παρελθόν της.

Θέλουμε αναβάθμιση ή όχι; Θέλουμε να κλαίμε την μοίρα μας και να λέμε κοίτα τι κάνει ο Βόλος, η Λάρισα και τα Τρίκαλα ή να προχωρήσουμε και εμείς σε ένα διαφορετικό δρόμο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει; Ήρεμα ρωτάω και θέτω τροφή προς σκέψη.

Ας δούμε λοιπόν την μεγάλη εικόνα.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Personel Sağlık