Current track

Title

Artist

Current show

Λαϊκά

00:00 06:00

Current show

Λαϊκά

00:00 06:00


Του Πάνου Κατσώνη / Επέκταση Hot Spot Θερμοπυλών: Ε, όχι και άγνοια, μην τρελαθούμε κιόλας! 10 “καμπανάκια” χτύπησαν…

Written by on 28 Σεπτεμβρίου 2020

Από το πρωί της Κυριακής που το Lamianow.gr αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης για επέκταση του υπάρχοντος Hot Spot στην περιοχή των Θερμοπυλών, οι περισσότεροι δηλώνουν άγνοια για το θέμα! Και όταν λέω οι περισσότεροι, μιλάω για τους… “πολιτικούς ταγούς” της περιοχής μας, οι οποίοι ταυτόχρονα ζητούν χρόνο για ενημέρωση.

Ας τα βάλουμε λοιπόν κάτω για να δούμε τι έχουμε και τι δεν έχουμε.  Για να μην τρελαθούμε δηλαδή…

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά… 10 “καμπανάκια”!

1ο καμπάνακι! Μέσα Απριλίου: Τα σχετικά τοπογραφικά είναι έτοιμα και περιλαμβάνουν ένα τμήμα της περιοχής, το λεγόμενο Α6, σύμφωνα με την πράξη χαρακτηρισμού και το λεγόμενο Β1. Το πρώτο τμήμα έχει χαρακτηριστεί ως ελεύθερη έκταση και έχει ένα εμβαδό περίπου 6.000 τετραγωνικά μέτρα. Σε ότι αφορά το Β1 η πράξη χαρακτηρισμού αποφεύγει να ασχοληθεί μαζί του καθώς διαπιστώνει εκχερσώσεις σε δασική έκταση και συμπεραίνει ότι θα πρέπει να κηρυχθεί σε αναδάσωση.


2ο καμπάνακι! Στις 8 Μαϊου του 2020 υποβάλλεται αίτημα από το υπουργείο στο ΤΑΙΠΕΔ για να παραχωρηθεί η συγκεκριμένη έκταση ιδιοκτησίας του για την επέκταση της υπάρχουσας δομής, πράγμα το οποίο γίνεται μέσα σε λίγα 24ωρα.


3ο καμπάνακι! Στις 22 ΜαJου 2020 με βάση σχετική απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Οικονόμου και ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης ανάβει το πράσινο φως καθώς με τη συγκεκριμένη απόφαση χορηγείται άδεια χωροθέτησης και κατασκευής της συγκεκριμένης δομής.


4ο καμπάνακι! Ιούνιος του 2020. Μπορεί να μην γράφει σχετική ημερομηνία αλλά μέσα σε 15 μέρες οι μελετητές παρέδωσαν στο υπουργείο την έκθεσή τους, σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη εγκατάσταση πρέπει να απαλλαγεί από την υπαγωγή σε ΠΠΔ.


5ο καμπάνακι! Στις 25 Ιουνίου 2020 το υπουργείο Μετανάστευσης και ειδικότερα η τεχνική υπηρεσία στέλνει σχετικό έγγραφο στην Αρχαιολογική υπηρεσία στη Λαμία αλλά και στο Δασαρχείο της Λαμίας όπου πληροφορεί και τις δύο υπηρεσίες για τις κινήσεις τις οποίες έχει κάνει και διευκρινίζει σε καθεμία ξεχωριστά τις προθέσεις του.


6ο καμπάνακι! 13 Ιουλίου 2020 μετά την ενημέρωση την οποία παίρνει το Δασαρχείο για τη χρήση των συγκεκριμένων σημείων επανέρχεται στο προσκήνιο και το θέμα της αναδάσωσης των εκτάσεων.


7ο καμπάνακι! Στις 3 Αυγούστου 2020 η συγκεκριμένη απόφαση δημοσιεύεται στο ΦΕΚ και πλέον από τότε ισχύει ως αναδασωτέα έκταση.


8ο καμπάνακι! Αρχές Σεπτεμβρίου αρχίζουν και διαρρέουν τα σχέδια εργασιών προς τους εργολάβους.


9ο καμπάνακι! 4 Σεπτεμβρίου 2020 αναρτάται στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης μία σχετική ανακοίνωση που δεν λέει πολλά πράγματα, το μόνο που λέει είναι τις προθέσεις του ΔΟΜ να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο στις Θερμοπύλες, χωρίς να γράφει ούτε προυπολογισμό ούτε τίποτα άλλο, αλλά αντίθετα να καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορές μέχρι 28 Σεπτεμβρίου του 2020.


10ο καμπάνακι! 10 Σεπτεμβρίου του 2020 βγαίνει νέα ανακοίνωση από την πλευρά του ΔΟΜ και πλέον προσδιορίζει ότι η τελική ημερομηνία για την κατάθεση σχετικών προσφορών μεταφέρεται την 1η Οκτωβρίου του 2020.

________________________________________


Για να καταλήξω και να μην κουράζω. Όταν ένα θέμα τρέχει από μέσα Απριλίου και με 10… καμπανάκια να έχουν μεσολαβήσει είναι τουλάχιστον ανήκουστο σε πολιτικό επίπεδο να μην έχει πάρει κανείς είδηση για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Στο συγκεκριμένο θέμα λοιπόν, δύο τινά συμβαίνουν.  Ή το γνωρίζατε και σφυρίζατε αδιάφορα, ή “κοιμάστε” το ύπνο του δικαίου.  Με το συμπάθιο κιόλας…

Αναρωτιέμαι -όπως και οι αναγνώστες πιθανολογώ- τι από τα δύο ισχύει; Δεν γίνεται οι μισοί εργολάβοι Λαμίας και μεγάλες τεχνικές εταιρίες από Θεσσαλονίκη ως την Αθήνα,  (εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα), δασαρχείο και αρχαιολογική να γνωρίζουν το θέμα και εσείς που κινείστε στο προσκήνιο και το παρασκήνιο να μην έχετε πάρει είδηση!

Ας μην στεκόμαστε όμως εκεί. Το θέμα έχει περάσει στο και… πέντε! Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ένα.  Ας υποθέσουμε ότι δεν πήρατε είδηση τι συμβαίνει στον τόπο σας, στον τόπο που «υπηρετείται» και ασκείται εξουσία.

Τώρα, έστω και με χρονοκαθυστέρηση, τι είστε διατεθειμένοι να πράξετε για να μην προχωρήσει η περαιτέρω υποβάθμιση ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών σημείων της χώρας;

Αναμένουμε τις τοποθετήσεις σας και την επίσημη (έστω και καθυστερημένη)… ενημέρωση που θα λάβετε από το Υπουργείο!

Ας αφήσετε την άγνοια κατά μέρους και ας προχωρήσετε στην επόμενη μέρα, με ευθύτητα και αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες της Φθιώτιδας που με την ψήφο τους, σας πρόσφεραν  την εξουσία που έχετε στα χέρια σας και την σοβαρότητα και τον σεβασμό που αρμόζουν στον Ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών.

Καλημέρα σας…


ΥΓ: Έτσι για την ιστορία το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Νότης Μηταράκης σημείωσε για το θέμα:  “Στις Θερμοπύλες θέλουμε να ενισχύσουμε τη δομή φιλοξενίας, γι’ αυτό και αυξάνουμε τη χωρητικότητα του Κέντρου, χωρίς να έχει αποφασιστεί αυτή τη στιγμή μεταφορά νέων προσφύγων -μεταναστών , αλλά θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε στη Μόρια και σε άλλες δομές”.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Personel Sağlık