Του Πάνου Κατσώνη / Aντιπολίτευση παρούσα, ουσία… απούσα!

Written by on 18 Φεβρουαρίου 2020

Χαίρεται…

Η κλιμακούμενη αύξηση της έντασης στον Δήμο Λαμιέων είναι γεγονός.

Έξι μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Δήμου από τη νέα δημοτική αρχή, “Περήφανη Πόλη”, και οι εντάσεις¨ -από την μεριά της μειοψηφίας- μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Σε ένα διάστημα όπου έσκασε το “κανόνι” του Αγίου Λουκά, το προσφυγικό για τη Μαυρομαντήλα και ο… ΧΥΤΑ με το βυζαντινό παρασκήνιο που “καίει”, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Νίκος Σταυρογιάννης φανερώνει τις προθέσεις για το πως θα κινηθεί από εδώ και στο εξής.

 

Του Πάνου Κατσώνη

Ο πρώην δήμαρχος Λαμιέων δείχνει με το “καλημέρα” (6 μήνες δεν το λες βέβαια και μικρό χρονικό διάστημα) της νέας δημοτικής αρχής, ότι είναι διατεθειμένος να της κάνει τη ζωή δύσκολη. Είναι διατεθειμένος να ασκήσει αντιπολίτευση που θα τον επαναφέρει στο… πριν.

Βγήκε στα μπλόκα για την Μαυρομαντήλα, απάντησε στο θέμα του Αγίου Λουκά -που μεγάλωσε όπως λένε και τα στοιχεία (της νυν δημοτικής αρχής) επί θητείας του-, ενώ μόλις χθες διαφώνησε για την “πατρότητα” της δημιουργίας των κόμβων. Ναι, όταν η πλευρά Κώστα Σταυρογιάννη – Θύμιου Καραϊσκου “πουλούσε” επικοινωνιακά το νέο κόμβο απέναντι από την Περιφέρεια. Το μόνο σίγουρο είναι πως η αντιπολίτευση – Ν. Σταυρογιάννη- στη νέα δημοτική αρχή είναι πλέον χειροπιαστή εν αντιθέσει με την αντιπολίτευση που είχε ο ίδιος επί θητείας του, που κρίθηκε τουλάχιστον χλιαρή!

Αναμφίβολα αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζει ο κ. Καραϊσκος που -μέχρι στιγμής- βαδίζει στην επικοινωνιακή λογική της συνεργασίας, φάνηκε άλλωστε και στην σημερινή συζήτηση για τον ΧΥΤΑ. Προβλέπω βέβαια ότι θα την εγκαταλείψει μέρα με τη μέρα με τις αντιδράσεις για τα πεπραγμένα του να μεγαλώνουν από την έτερη πτέρυγα του δημοτικού συμβουλίου.

Σε μια εποχή όπου οι καθημερινές συζητήσεις των συμπολιτών μας παραμένουν απαισιόδοξες, διατηρούμαστε στο μονοπάτι του καταποντισμού (ναι, πάει και πιο κάτω) έναντι των γειτονικών πόλεων. Οι συμπολίτες μας κρούουν το καμπανάκι της στασιμότητας και εδώ που τα λέμε δεν έχουν και άδικο. Σε έναν δήμο που από λόγια -αλλά όχι έργα- χορτάσαμε. Σε ένα δήμο που έχει βυθιστεί στην ανυπαρξία άπαντες αποζητούμε μια αχτίδα αισιοδοξίας και ανάπτυξης.

Το να αναλωθούμε σε εντάσεις εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου το μόνο σίγουρο είναι πως θα μας αποφέρουν το γνωστό αποτέλεσμα της αποτυχημένης συνταγής του παρελθόντος. Αποπροσανατολισμός από τον στόχο, εσωστρέφεια και γκρίνια σε μια πόλη που “κράζει” από κατάθλιψη και πρέπει να αποζητά την ανάπτυξη.

Άλλωστε όπως αναφέρουν σε διάφορα -όμοιας λογικής- σχόλια οι συνειδητοποιημένοι συμπολίτες μας: “… αυτοί τσακώνονται ποιος θα κάνει επικοινωνία με τα δικά μας λεφτά και ποιος θα διεκδικήσει την πατρότητα των έργων και στο τέλος όχι απλά δεν κάνουμε χάνουμε”. Σε μια πόλη που μετράει τις απώλειες την μια πίσω από την άλλη, δεν χρειαζόμαστε πια λόγια, φωτογραφίες και λεζάντες. Χρειαζόμαστε έργα! Η επικοινωνία ακολουθεί την ουσία.

Το απολογιστικό εξάμηνο της νέας δημοτικής αρχής -γιατί μου αρέσει να είμαι ακριβοδίκαιος- είναι κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί για μια “Περήφανη Πόλη”. Χρόνος βέβαια υπάρχει αλλά η ταχύτητα των προεκλογικών δεσμεύσεων θα πρέπει να ανέβει. Ας μείνει για λίγο στην άκρη η επικοινωνία. Τα έργα μένουν, τα λόγια σβήνουν…

Κυρίες και κύριοι -τοπικοί άρχοντες- παραμερίστε την παρελθοντολαγνική πολιτική προσέγγιση και βαδίστε στο ξέφωτο της λογικής του δημιουργείν και όχι του… αποχωρείν από την περιοχή μας. Η στείρα αντιπαράθεση θα έχει ως αποτέλεσμα την στασιμότητα, την ώρα που πρέπει να πιάσουμε το “τρένο της ανάπτυξης” που περνάει και δεν σταματάει καν στο… Λιανοκλάδι. Και πριν αποχωρήσω να υποσημειώσω κάτι χωρίς να χαρακτηριστώ “Θεσσαλολάγνος”.

Με λύπη μου αντιλαμβάνομαι ότι όσα δεν φτάνει η Λαμία τα κάνει… κρεμαστάρια. Ας ανοίξουμε λοιπόν τα “στραβά” μας, ας πάψουμε να απομειώνουμε τους γύρω μας (Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, ακόμη ακόμη και την Καρδίτσα κτλ, κτλ) και ΝΑΙ, ας τους αντιγράψουμε. Το ίδιοι έκαναν και εκείνοι. (Ρίξτε μια ματιά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα το αντιληφθείτε).

Η θεωρία της παρθενογένεσης έχει καταρριφθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ας ξεκολλήσουμε το κάρο από την λάσπη. Ποτέ δεν είναι αργά…


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Personel Sağlık