Current track

Title

Artist

Current show

Current show


Προσκύνημα εκατοντάδων Φθιωτών στον Άγιο Πορφύριο [φωτορεπορτάζ]

Written by on 3 Δεκεμβρίου 2019

Στιγμές ιδιαίτερης ευλογίας, χαράς και πνευματικής ανατάσεως έζησαν την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου,  οι 200 και πλέον Φθιώτες προσκυνητές, Ιερείς και λαϊκοί με την ευλαβική συμμετοχή τους στη λαμπρά Πανήγυρη στο Ιερό Ησυχαστήριου του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο Μήλεσι της Αττικής.

Η σεβάσμιος και Ιερά μνήμη του Οσίου Γέροντος Πορφυρίου, σύναξε και φέτος χιλιάδες πιστούς απ’ όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και από κάθε γωνία του κόσμου, οι οποίοι προσήλθαν στη Μονή που ίδρυσε ο όσιος, για να αποτίσουν φόρο τιμής, σεβασμού και προσευχής στον ταπεινό εργάτη του Ευαγγελίου, στον αίτιο σωτηρίας χιλιάδων πιστών, στον Ιερέα της Ομόνοιας, ο οποίος ακτινοβολούσε τόσο ευρισκόμενος εν ζωή και ακόμη περισσότερο μετά την οσιακή Κοίμησή και αγιοκατάταξη του, την Αγάπη του Χριστού και την γλυκύτητα του Παραδείσου.

Τα πιστά τέκνα της Φθιωτικής Εκκλησίας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ποιμενάρχου τους, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και συνόδευσαν τον Πνευματικό τους Πατέρα στο Μοναστήρι του Οσίου, συμμετέχοντας και τιμώντας ευλαβικά,  δια του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας του σύγχρονο όσιο Γέροντα Πορφύριο. Ο Ποιμενάρχης μας προεξήρχε της Ακολουθίας του Όρθρου και της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, που τελέσθηκε στο μεγαλόπρεπο και περικαλλές  Καθολικό της Μονής, κατόπιν προσκλήσεως, σεπτής εντολής και ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου.

Τον Σεβασμιώτατο στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας πλαισίωσαν: ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος  Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο Διευθυντής Προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής  Αθηνών Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αναστάσιος Βλαβιανός και πλήθος Ιερέων και Διακόνων της Μητροπόλεως μας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας και σε παγκόσμια εμβέλεια, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm) και μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού 4Ε της Ορθοδόξου Αδελφότητος «Αγία Λυδία».

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε κατόπιν εντολής του Ποιμενάρχου μας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο οποίος με Θεολογική δεινότητα ωμίλησε για την αγιασμένη μορφή και βιοτή του Οσίου Πορφυρίου και για την δυνατότητα όλων μας,  να απαντήσουμε θετικά στο κάλεσμα του Χριστού μας: «άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιός ειμί» (Α´ Πέτρ. α´, 16).

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας του τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας για την μεγάλη τιμή και ευλογία και με συγκίνηση υπογράμμισε:

«Οσιολογιωτάτη Αγία Καθηγουμένη, Γερόντισσα Φεβρωνία, αγαπητοί αδελφοί συλλειτουργοί, οσιώτατες μοναχές, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Οφείλω υιικές ολοκάρδιες ευχαριστίες και ταπεινά προσκυνώ τον κοινό Πνευματικό μας Πατέρα, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο,  ο οποίος μου έδωσε την ευλογία και με κάλεσε και εγγράφως να ιερουργήσω στην Πανήγυρη της μνήμης του αγιασμένου Γέροντος της Ομόνοιας, του γέροντα της αγάπης, του πατέρα του αμαρτωλών και πονεμένων ανθρώπων και μαζί με Ιερείς της Αρχιεπισκοπής, άλλων Ιερών Μητροπόλεων και της Φθιώτιδος και άλλους προσκυνητές που ξεκινήσανε χάραμα για να βρεθούμε εδώ, ευλογηθήκαμε από τον Μακαριώτατο να τελέσουμε την ιερά αυτή Πανήγυρη,  ο οποίος θα ήθελε να είναι εδώ,  αλλά απουσιάζει για λόγους πάνω από την θέλησή του και έτσι με παρεκάλεσε να μεταφέρω την Αρχιεπισκοπική του ευλογία σε όλους και ιδιαίτερα στην Αδελφότητα,  η οποία κατέχει πρωτεύουσα θέση στην καρδιά του,  γιατί συνεδέετο ο Μακαριώτατος πολύ ιδιαίτερα με τον Όσιο Πορφύριο.

Εύχομαι η Χάρις του Αγίου να εμπνέει τη ζωή μας με βάση όσα σοφά ακούσαμε από τον Πρωτοσύγκελλο μας,  τον π. Άγγελο. Να είναι ο Άγιος ένας φάρος μέσα στην φουρτούνα της ζωής μας, να είναι λιμανάκι ήρεμο και γαλήνιο.

Να επισκεφθείτε το κελάκι του αγίου όσοι δεν το έχετε επισκεφθεί και να ξέρετε ότι κάθε σπιθαμή αυτού του Μοναστηριού, είναι αγιασμένη γιατί την έχουν αγιάσει τα δάκρυά του, τα ονειρά του και  η αγάπη για τον Χριστό.

Όλα τα έφτιαξε με σοφία, προορατικότητα. Έβλεπε πιο μακριά από την εποχή του και τα έφτιαξε για να χαίρεται η εκκλησία του Χριστού. Όπου και να πάμε μέσα στο Μοναστήρι είναι παντού η ευλογία της παρουσίας του, η αγάπη για κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως.

Ο Όσιος Πορφύριος να αποτελεί για εμάς μια ανανέωση της ζωής μας, της χριστιανικής πίστεως, οδηγός για την περαιτέρω μας πορεία.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους».

Μετά την διανομή του αντιδώρου, οι προσκυνητές επισκέφθηκαν το κελί του Οσίου, όπου  ασπάσθηκαν το κρεβάτι του, το πετραχήλι του και μυρώθηκαν με το άγιο λάδι της ακοιμήτου κανδήλας του.

Προ της αναχωρήσεως τους από το Μοναστήρι γεύθηκαν την Αβραμιαία φιλοξενία της Οσιολογιωτάτης Καθηγουμένης της Μονής Γερόντισσας Φεβρωνίας και της Ιεράς αδελφότητος.

Ακολούθως και σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι πιστοί, συνοδευόμενοι από τον Ποιμενάρχη μας κ. Συμεών, μετέβησαν στην παραλία του Μαρκόπουλος, όπου όλοι μαζί σ’ ένα ιδιαίτερα ζεστό και οικογενειακό περιβάλλον γευμάτισαν. Το νόστιμο γεύμα, ήταν ένα προσωπικό κέρασμα του Μακαριωτάτου προς τους Φθιώτες προσκυνητές, προϊόν τιμής και σεβασμού της αγαπώσης καρδίας του. Ευχάριστη έκπληξη δε προξένησε σε όλους, το απρόσμενο τηλεφώνημα του Μακαριωτάτου κατά την διάρκεια του γεύματος στον Ποιμενάρχη μας, γεγονός που γέμισε χαρά τους πιστούς αλλά και ευκαιρία για να του πουν και μαζικά όλοι μαζί ένα ευχαριστώ, το οποίο και φώναξαν όλοι δυνατά.

Ο Σεβασμιώτατος εκάλεσε κοντά του τον μικρότερο πιστό της μεγάλης παρέας, το Νικόλα, υιό του π. Δημητρίου Ατματζίδη, Διευθυντού του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως μας, εις τον οποίο ο Ποιμενάρχης μας επεφύλαξε μία έκπληξη. Του εχάρισε μία συλλεκτική  φανέλα της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδος, στην οποία μάλιστα πάνω έβαλε και την υπογραφή του: « † Ο Φθιώτιδος Συμεών», ως δώρο για τα γενέθλιά του και την ονομαστική του εορτή, γεμίζοντας το πρόσωπο του μικρού Νικόλα με πολύ χαρά.

Το γεύμα συνόδευσαν παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία απέδωσε θαυμάσια ο καλλικέλαδος Ιερεύς του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Μαγνησίας Λαμίας, Πρωτ. π. Χρήστος Καραγιάννης, πολλά από τα οποία αφιέρωσε στον Ποιμενάρχη μας.

Επόμενος σταθμός των προσκυνητών, ήταν το Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Ο Όσιος Πορφύριος», το οποίο ευρίσκεται στο Δήλεσι. Οι πιστοί εθαύμασαν πραγματικά,  τις εργώδεις, υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις του Κολοσσιαίου αυτού Κέντρου, το οποίο κατασκεύασε εξ ολοκλήρου η αγάπη και πατρική μέριμνα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου και το οποίο εγκαινίασε προ μηνών η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Η Διευθύντρια του Κέντρου ξενάγησε τους πιστούς σε όλους τους χώρους, εξηγώντας με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο λειτουργίας του. Μεγάλη χαρά δε απετέλεσε η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου, των Ιερέων και των πιστών στο σαλόνι του Ισογείου, όπου οι Γέροντες και οι Γερόντισσες τους ανέμεναν με λαχτάρα.

Για αρκετή ώρα, είχαν μία ευχάριστη συζήτηση και  επικοινωνία, η οποία έκλεισε  με ανταλλαγή ευχών για καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

Τελευταίος πνευματικός προορισμός τους, ήταν η Ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Μαζαράκι Θηβών.

Τον Σεβασμμιώτατο και τους πιστούς, υπεδέχθη στα προπύλαια της Μονής η Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Ευπραξία και η Ιερά Γυναικεία Αδελφότητα, παρόντος και του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μελετίου Βαδραχάνη, ο οποίος ως εκπρόσωπος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, μετέφερε σε όλους την αγάπη και τις ευχές του.

Μετά το πλούσιο κέρασμα και την Ιστορική ξενάγηση στη Μονή, ο Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό, ο οποίος τελέθηκε στο Καθολικό και εις τον οποίο συμμετείχαν όλοι οι πιστοί.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την αγία Καθηγουμένη Γερόντισσα Ευπραξία και την περί αυτήν Ιερά Αδελφότητα για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία και υπογράμμισε ότι: «τα Μοναστήρια μας είναι οι Πνευματικές οάσεις, μέσα στις οποίες, ξεδιψούν από την δίψα των προβλημάτων και των βασάνων της ζωής, όλοι οι άνθρωποι που τις επισκέπτονται». Ευχαρίστησε και τον κυριάρχη Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο για την άδεια και τις ευλογία του και ευχήθηκε σε όλους καλό υπόλοιπο της Σαρακοστής και  καλά Χριστούγεννα.

Ο Ιεροκήρυξ π. Μελέτιος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εκφράζοντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου και τα ειλικρινή συναισθήματα της Γερόντισσας και των μοναζουσών, ευχήθηκε στον Ποιμενάρχη μας  μία καλλίκαρπη, πολύκαρπη, υγιή και Θεάρεστο Αρχιερατεία. Έκλεισε δε τον λόγο του, με μία ευχή προς Τον Σεβασμιώτατο, δανειζόμενος το χωρίο του Προφητάνακτος Δαυίδ: «Δώη σοι Κύριος κατά την καρδίαν σου και πάσαν την βουλήν σου πληρώσαι».

Αργά το απόγευμα οι Φθιώτες προσκυνητές επέστρεψαν στην πόλη της Λαμίας γεμάτοι από πνευματική εμπειρία,  Θεία Ευλογία από την τόσο όμορφη και ωφέλιμη προσκυνηματική τους εκδρομή, ευχόμενοι τέτοιου είδους Ιερές αποδημίες να πραγματοποιούνται συχνά.

      


Personel Sağlık