Current track

Title

Artist

Current show

Λαϊκά

00:00 06:00

Current show

Λαϊκά

00:00 06:00


“Που πήγαν τα 815.000 ευρώ του ΟΠΑΣΤΕ”; – Απορίες και καταγγελίες από τις παρατάξεις της μειοψηφίας

Written by on 4 Ιουνίου 2020

Ένα μεγάλο θέμα άνοιξε την χθεσινή μέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν -όπως και έπρεπε να κάνουν- απαντήσεις. Πρόκειται για το θέμα… ΟΠΑΣΤΕ (Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας) ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στις κατά τόπους Περιφέρειακές Ενότητες. Μια σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν δεν πήραν επακριβείς απαντήσεις ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μίλησαν για εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια. Παράλληλα οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας μίλησαν για άνιση κατανομή δαπανών ανάμεσα στις πέντε περιφερειακές ενότητες.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης αναφέρθηκε στα στοιχεία απολογισμού του 2019 τονίζοντας μεταξύ άλλων στις καταγγελίες της μειοψηφίας πως: “…καλούμαστε ως Διοικητικό Συμβούλιο να απεικονίσουμε το λογιστικό αποτέλεσμα του προηγούμενου διαστήματος. Εχουμε ελέγξει τις δαπάνες που εγιναν γι’αυτό και ηταν ομόφωνες οι αποφάσεις. Στο κομμάτι της νομιμότητας οσον αφορά τις δαπάνες εγιναν ολα με βάση τα προβλεπόμενα. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν εγιναν σωστές επιλογές, με τη διαφορά οτι δεν ημασταν εκεί για να αξιολογήσουμε την σκοπιμότητα των επιλογών. Ο Οργανισμός δεν αποτελεί κάποιο κατασκεύασμα για να παρακαμφθεί το θεσμικό πλαίσιο, αλλά είναι ενα εργαλείο που προέβλεψε ο νομοθέτης για να διευκολύνει την λειτουργία της Περιφέρειας”.

“Οι απορίες είναι εύλογες και η πολιτική κριτική καλοδεχούμενη” σημείωσε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός συμπληρώνοντας ωστόσο πως “… λέμε ΝΑΙ στις δράσεις του ΟΠΑΣΤΕ και σε οτι μπορεί να προσφέρει περισσότερη διαφάνεια. Πρόκειται για απολογισμό της περιόδου 2018-2019 και να σημειώσω πως ο ΟΠΑΣΤΕ παίρνει λεφτά απο τις περιφερειακές ενότητες και χρηματοδοτεί τις δράσεις σε αυτές”.

Η κ. Μπατζελή ζήτησε: “…να αναρτώνται στη Διαύγεια της Περιφέρειας, όλες οι δαπάνες του ΟΠΑΣΤΕ και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Ο απολογισμός στερείται κάθε σοβαρότητας, βρίθει από προχειρότητα και δεν έχει καμία ανάλυση των χρηματοδοτήσεων και των σκοπών που εξυπηρετούνται μέσω αυτών” επίσης αναρωτήθηκε: “Ξοδεύτηκαν 300.000 ευρώ για κλαρίνα στη Φθιώτιδα; Να μας ενημερώσετε και για τις δύο συμβάσεις που έχει υπογράψει ο ΟΠΑΣΤΕ με το Δήμο Λαμιέων και ποιες δράσεις χρηματοδοτήθηκαν;. Καταγγέλλουμε κάθε πολιτική της Περιφέρειας μας  που κατανέμει πόρους της σε Οργανισμούς όπως του  ΟΠΑΣΤΕ που και με την ενημέρωση που είχαμε στο ΠΣ αποδείχτηκε η αδιαφάνεια της λειτουργίας του-προσλήψεις, ισολογισμός, Διαύγεια- και η σκοπιμότητα της σύσταση του. Η πολιτιστική δραστηριότητα των φορέων στην Περιφέρεια μας θα μπορούσε να χρηματοδοτείται βάση  κριτηρίων και ειδικού προγράμματος και να υπάρχει λογοδοσία στο ΠΣ και την ΟΕ, υποχρέωση που δεν έχει ο ΟΠΑΣΤΕ. Η παράταξη μας θα συνεχίσει την προσπάθεια της για λύση του Οργανισμού αυτού που δαπανά περίπου 900.000(2019) χωρίς ουσιαστικό έλεγχο”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της “Πατρίδα μας η Στερεά” Νίκος Μπέτσιος: “Ο Καλλικράτης προέβλεπε ότι για να χρηματοδοτηθεί ένας Πολιτιστικός Σύλλογος πρέπει να προγραμματίσει εκδηλώσεις ευρύτερης εμβέλειας. Πολύ φοβάμαι ότι τελικά τα χρήματα πήγαν στα κλαρίνα. Τα χρήματα αυτά αντί να σπαταλώνται θα μπορούσαν να διατεθούν για τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων που θα αναδείκνυαν τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας” κατέληξε.

Πως έγινε η… μοιρασιά;

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι περιφερειακοί σύμβουλοι μίλησαν για άνιση κατανομή των ποσών στις πέντε περιφερειακές ενότητες με τα περισσότερα χρήματα να διατίθενται στους νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας . Σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του περιφερειακού συμβούλιο, ο ΟΠΑΣΤΕ την περίοδο 2018 – 2019 διαχειρίστηκε 815.000 ευρώ και από τα χρήματα αυτά η Φθιώτιδα φαίνεται να έχει πάρει 279.000 ευρώ, η Ευρυτανία 209.000 ευρώ και η Εύβοια 162.000 ευρώ με την Βοιωτία και την Φωκίδα να παίρνουν 120.000 και 45.000 αντίστοιχα.

Ο Χρήστος Δούρος σημείωσε: “…υπάρχουν πολλές πληρωμές σε διάφορες υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει αναλυτική κατάσταση για το που έχουν διατεθεί αυτά τα ποσά”. Έκανε μάλιστα την σύγκριση ανάμεσα σε Ευρυτανία και Φωκίδα όπου η μία πήρε όπως είπε 209.000 ευρώ και η άλλη (Φωκίδα) 45.000 ενώ είναι μεγαλύτερη περιφερειακή Ενότητα. Σημείωσε μάλιστα πως: “Τα ποσά αυτά, διατέθηκαν για δημόσιες σχέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις”.

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της “Στερεά Υπεροχής” Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε: “Δεν αρκεί να κατατεθεί ένας πίνακας εν είδος ισολογισμού, να υπάρξει και έκθεση σκοπιμότητας αυτών των δαπανών αλλά και αποτελεσματικότητας. Έρχεται ένας απολογισμός χωρίς να συνοδεύεται από ένα πολιτικό κείμενο που να μας εξηγεί ποιες ήταν οι στοχεύσεις και τι επιδιώκουμε μέσα από την κατανομή των δαπανών“.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη τα 815.000 ευρώ που διαχειρίστηκε την προηγούμενη περίοδο ο ΟΠΑΣΤΕ πήγαν για εξυπηρετήσεις ημετέρων και ικανοποίηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. “…υπάρχουν μαρτυρίες από τις τοπικές κοινωνίες ότι με τις δαπάνες του ΟΠΑΣΤΕ γίνονται διάφορες εξυπηρετήσεις και ρουσφετάκια χιλιάδων ευρώ. Δεν εξυπηρετείται η Πολιτιστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς”.

Νέες προγραμματικές συμβάσεις και κοπή... βασιλόπιτας για την ...

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Τάσος Χρονάς σημείωσε: “Έχουμε αντιδράσει, στη συγκρότηση του Οργανισμού καθώς παρακάπτει τα θεσμοθετημένα οργανα της Περιφέρειας. Έρχεται η έκθεση του ισολογισμού χωρίς εκθεση πεπραγμένων για να μπορούμε να αξιολογήσουμε την σκοπιμότητα των δαπανών. Αγνοούμε πως έχει προσληφθεί το προσωπικό. Χρειάζεται ολοκληρωμένη εισήγηση και πλήρης εκθεση πεπραγμένων. Η ιστορία του ΟΠΑΣΤΕ είναι γνωστή. Ξεκίνησε επί Νομαρχίας Χειμάρα, αξιοποιήθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Περγαντά και συνεχίστηκε με Μπακογιάννη και σήμερα με Σπανό. Απο θέση αρχών είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους σχήματα που παίρνουν χρήματα από την Περιφέρεια και δεν δίνουν λογαριασμό στο περιφερειακό συμβούλιο για το πως δαπανώνται τα χρήματα”.

“Πρόκειται για έναν οργανισμό που δεν έχει καμία διαφάνεια, δεν ελέγχεται απο το περιφερειακό συμβούλιο και δεν κάνει δημοσιεύσεις. Δεν ξέρουμε που πάνε τα λεφτά” σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βούλγαρης.

Αναφορικά τώρα με την άνιση κατανομή των δαπανών ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Κυρμανίδης αφού τόνισε και πάλι ότι είναι εύλογες οι απορίες σημείωσε πως: “…υπάρχει ενα πρωτόκολλο με το οποίο προυπολογίζονται οι ανάγκες κάθε περιφερειακής ενότητας. Είναι αιτήσεις και σχεδιασμοί που ξεκινούν από τις περιφερειακές ενότητες. Για το 2020 καταρτίσαμε εσωτερικό κανονισμό για να εξετάζονται με κάθε λεπτομέρεια τα αιτήματα πριν ληφθούν οι αποφάσεις. Απο 1η Ιανουαρίου του 2020 δεν θα υπάρχει φορέας ή σύλλογος ή πολίτης της Στερεάς Ελλάδας που δεν θα εχει ακουστεί το αίτημά του. Δεν αποτελεί κάποιο κατασκεύασμα για να παρακαμφθεί το θεσμικό πλαίσιο, αλλά ενα εργαλείο που προέβλεψε ο νομοθέτης για να διευκολύνει την λειτουργία της Περιφέρειας. Ως εργαλείο ο ΟΠΑΣΤΕ είναι εξόχως χρήσιμο…” κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας.

φωτογραφίες-αρχείου, η 5η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης

πηγη-lamianow.gr


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Personel Sağlık