Λουτρά Υπάτης : Αναζητώντας την χαμένη αίγλη! Δείτε ένα μίνι-ντοκιμαντέρ για το χθες και το σήμερα (Βίντεο)

Written by on 6 Μαΐου 2021

Λουτρά Υπάτης. Στα πόδια της Οίτης, η πανέμορφη λουτρόπολη, σε τίποτα δεν θυμίζει το χθες.

Οι εικόνες με τους λουόμενους και τους εκδρομείς να κάνουν τον περίπατο τους στο καταπράσινο πάρκο, ο συνωστισμός στα τραπεζάκια των καφέ, η γλυκιά αναμονή για φρεσκοψημένους λουκουμάδες με μέλι, η ουρά στη φουφού με τα ψημένα καλαμπόκια, δεν είναι σήμερα, παρά μόνο αναμνήσεις από ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Από τα πιο όμορφα μέρη του Δήμου Λαμιέων. Με βαρύτιμη προίκα τα μοναδικά της ιαματικά νερά, αφιερωμένα στη Θεά Αφροδίτη. Μια ανάσα από την ιστορική Υπάτη, την Μονή Αγάθωνος, το βουνό του Ηρακλή, τον Σπερχειό και τα πλατανοδάση. Μόλις 15 λεπτά από τη Λαμία και 2,5 ώρες από την Αθήνα, σε ένα στρατηγικό σημείο που προσφέρεται για αναζωογόνηση, ευεξία, περιπλανήσεις σε μοναδικής ομορφιάς τοπία αλλά και αφετηρία για εξορμήσεις σε  Φθιώτιδα και Ευρυτανία, δεν μπόρεσε κρατήσει ζωντανό τον τουρισμό της.

Η λουτρόπολη των Λουτρών Υπάτης, που μέχρι τις αρχές του 2000 έσφυζε από ζωή, σήμερα μοιάζει σαν ένα όμορφο αλλά έρημο σκηνικό μιας ταινίας που γυρίστηκε και ύστερα εγκαταλείφθηκε. Τα παλιά ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν κοσμικούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, σήμερα είναι μισογκρεμισμένα και ρημαγμένα. Αφημένα στο βαρύ χέρι της αδιαφορίας και του αδυσώπητου χρόνου. Και όσα μεταγενέστερα στέκουν ακόμα όρθια, άλλα πασχίζουν να κρατηθούν ανοιχτά και άλλα έκλεισαν για πάντα.

Η αρχή του τέλους, σήμανε με την παύση των επιδομάτων λουτροθεραπείας που έριξε κατά 70% την κίνηση στο Υδροθεραπευτήριο. Ακολούθησε το χτύπημα των Μνημονίων και της οικονομικής κρίσης και η χαριστική βολή του κορωνοϊού.

Τα λουκέτα σφράγιζαν ένα μετά το άλλο τις τοπικές επιχειρήσεις. Η γλυκιά φασαρία της πολυκοσμίας έδωσε τη θέση της στην σιωπή και η άνθηση της τοπικής οικονομίας στον μαρασμό.

Μοναδική ανάσα η εξωτερική πισίνα του Υδροθεραπευτηρίου που συγκεντρώνει τα καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων ανθρώπους κάθε ηλικίας που την επιλέγουν είτε για θεραπεία, είτε για ευζωία, είτε απλώς για ηλιοθεραπεία.

Μια μικρή σταγόνα ελπίδας ανάμεσα στην όαση που μετατράπηκε σε έρημο…

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Personel Sağlık