Current track

Title

Artist

Current show

Current show


Λάρισα : Διαμαρτυρία… μετά μουσικής από δεκάδες καλλιτέχνες στο κέντρο της πόλης! (Φωτό)

Written by on 23 Ιουνίου 2021

Συνεχίστηκε με μαζική συμμετοχή καλλιτεχνών την Τρίτη 22 Ιουνίου η πανθεσσαλική καλλιτεχνική διαμαρτυρία στη Λάρισα που είχε ακυρωθεί λόγω κακοκαιρίας στις αρχές του μήνα. Υπενθυμίζουμε πως την 1η Ιούνη δηλώσανε συμμετοχή με διάφορους τρόπους στην κινητοποίησή 200 μουσικοί, εικαστικοί, ηχολήπτες, χορευτές, ηθοποιοί ενώ 140 υπογραφές συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από μεμονωμένους καλλιτέχνες, γιατρούς, νοσηλευτές, μηχανικούς, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, οικοδόμους, εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό και αλλού.

Η δύναμη της αλληλεγγύης φάνηκε πραγματικά όμως στους 112 φορείς και σωματεία από όλη την Θεσσαλία που στήριξαν την κινητοποίηση και τα αιτήματά των καλλιτεχνών.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές στην σελίδα τους στο Facebook : “Φαίνεται στην πράξη πως η τέχνη είναι όπλο στον αγώνα για την επιβίωσή μας”!

Το απόγευμα της Τρίτης στην Πλατεία Ταχυδρομείου, από τις 17.00 ως αργά την νύχτα, δεκάδες καλλιτέχνες ψυχαγώγησαν τους πολίτες διατρανώνοντας ταυτόχρονα το δίκαιο των αιτημάτων τους.

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε για το Lamianow.gr ο Γιώργος Καλκανίδης (Photo Kalk)

Τα αιτήματα των καλλιτεχνών

📢Να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού εδώ και τώρα μέχρι και τον Ιούνιο, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση. Σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί η ενίσχυση που δόθηκε μέχρι στιγμής. Να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων της τέχνης στην αποζημίωση καθώς και οι κατηγορίες συναδέλφων που βγήκαν εκτός, αλλά και οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ που για λίγες μέρες επιδότησης χάνουν το επίδομα. Άμεση απόκτηση της ασφαλιστικής ικανότητας με βεβαίωση από το Εργάνη για όσους επιδοτήθηκαν το 2020.
📢Επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού με ελάχιστο κριτήριο τα 5 καλλιτεχνικά ένσημα. Ακόμα και αν ανοίξουν για το καλοκαίρι οι χώροι εργασίας μας, σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι των ηθοποιών, των μουσικών, των χορευτών που εργάζονταν πριν την πανδημία δε θα εργαστεί. Όσοι το καταφέρουν, θα δουλέψουν με μικρότερες αμοιβές και για μικρότερα διαστήματα.
📢Να δοθεί επιδότηση ενοικίου σε όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων γιατί μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Κανείς συνάδελφος χωρίς ρεύμα και νερό λόγο χρεών.
📢Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε χώρο και επαναφορά της υποχρεωτικότητάς της. Να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
📢Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία. ΟΧΙ κατάργηση αλλά κατοχύρωση μαθημάτων τέχνης (εργαστηριακά) σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση των αναπληρωτών. Να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα όλοι οι δημόσιοι χώροι πολιτισμού και οι δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (π.χ. Σχολές Χορού, Εργαστήρια Εικαστικών, Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων). Κανένας χώρος πολιτισμού κλειστός, γιατί ακόμη και για τον Σεπτέμβριο είναι όλα ρευστά.
➡Το γεγονός ότι ανοίγουν κάποιες δουλειές δεν σημαίνει ότι θα μπορέσουν όλοι οι συνάδελφοι να επιστρέψουν. Υπάρχουν πολλά ακόμα εμπόδια όπως απαγόρευση πανηγυριών, πολιτιστικών εκδηλώσεων, απαγόρευση χορού, μείωση καθισμάτων στα μαγαζιά εστίασης κ.α. Η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν θα μπορέσουν να κάνουν ούτε δύο μεροκάματα το μήνα. Διεκδικούμε και απαιτούμε τη ζωή μας και τη δουλειά μας πίσω. Με όπλο μας την τέχνη μας συνεχίζουμε, γιατί όλοι μαζί καταφέρνουμε θαύματα!
📌Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας)
📌ΠανΘεσσαλική Ένωση Επαγγελματιών Μουσικών στην Νυχτερινή Διασκέδαση
📌Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων»
📌Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου
📌Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
📌Μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών καθώς και εργαζόμενοι στο Χορό

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Personel Sağlık