Current track

Title

Artist

Current show

Current show


Λαμία: Βυζαντινό παρασκήνιο εκατομμυρίων πίσω από τον ΧΥΤΑ / Ακύρωση του διαγωνισμού ζητά ο Καραϊσκος!

Written by on 14 Φεβρουαρίου 2020

“Βυζαντινό παρασκήνιο” το οποίο κράτησε πάνω από 5 χρόνια ετοιμάζεται να φέρει στην επιφάνεια ο δήμαρχος της Λαμίας κ. Καραΐσκος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Lamianow με την εισήγησή του στην οικονομική επιτροπή που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη ζητά την ακύρωση του διαγωνισμού για το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ στη Λαμία.

Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που είχε ξεκινήσει με το σύστημα μελέτη – κατασκευή και μέσα στην εισήγηση που ξεπερνά τις 50 σελίδες καταγράφεται ένα ατέλειωτο… πηγαινέλα στη δικαιοσύνη καθώς οι επιτροπές κρίσεις ποτέ δεν συμπληρώνονταν από τα μέλη τους, άλλαζαν συνεχώς τις βαθμολογίες, οι καταγγελίες ήταν συγκλονιστικές για την λειτουργία τους βαθμολογούσαν με ιδιότυπη λογική πότε πάνω και πότε κάτω από την βάση και οι υποψήφιοι ανάδοχοι έτρεχαν στα δικαστήρια και με δικαστικές αποφάσεις έρχονταν οι επιτροπές και άλλαζαν την βαθμολογία. Έτσι οι κομμένοι περνούσαν από τη βάση και άλλαζε συνεχώς το σκηνικό.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραϊσκος

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες το σκηνικό συνεχίζονταν έστω και αν δεν είχε “σάλιο” στο ταμείο του ο Δήμος της Λαμίας αφού τα λεφτά από το ΕΣΠΑ χάθηκαν το 2017. Στη συνέχεια μάλιστα με διαφορετική χρηματοδότηση δόθηκαν κάποια χρήματα από εθνικούς πόρους μέσω της Περιφέρειας και έτσι ένα έργο το οποίο είχε αρχικά αποτιμηθεί πάνω από 9 εκ. € προσαρμόζονταν ως “κορσές” στα 6.8 €.

Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχει ταλαιπωρήσει τα μέγιστα και παράλληλα έχει ξεδιπλωθεί μέσα από τον δημόσιο λόγο και ένα παρασκήνιο το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν είναι τιμητικό και για την περιοχή και πολύ δε περισσότερο για αυτό καθαυτό το έργο το οποίο με τέτοιους βυζαντινισμούς αποκλείεται να φτάσει στο τέλος του.

Οι ίδιες πληροφορίες,, αναφέρουν πως η δημοτική αρχή θέλει να κόψει τον ομφάλιο λώρο με οτιδήποτε παρελθοντικό προτάσσοντας την διαφάνεια και προχωρώντας το θέμα με γρήγορες διαδικασίες χωρίς “κηλίδες” παρασκηνίου¨. Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι προχωρά μελέτη και η οποία θα είναι έτοιμη το επόμενο διάστημα για να προκηρύξει το διαγωνισμό έτσι ώστε ο κάθε ανάδοχος να δώσει μια έκπτωση να μπορέσει να λειτουργήσει το έργο.

Αντιρρήσεις από τα εργοληπτικά συμφέροντα

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο απλό μιας και μεγάλα εργοληπτικά συμφέροντα δεν θέλουν να χάσουν την μπουκιά από το στόμα και επιμένουν στη συνέχιση της διαδικασίας. Πληροφορίες σημειώνουν ότι στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη που θα γίνει στο δημαρχείο θα είναι παρόντες και οι εκπρόσωποι των εργοληπτικών εταιρειών οι οποίοι όπως είναι φυσικό θα καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους.

Αυτό το οποίο προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι πως η τωρινή δημοτική αρχή και ο δήμος Λαμιέων, μετά τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση αναφορικά με την διαχείριση του ΧΥΤΑ μιας και οι δυνατότητές του να φιλοξενήσει σκουπίδια περιορίζονται συνεχώς.

Είναι σαφές σε ό,τι αφορά τη Λαμία δεν πρόκειται για νέο θέμα. O ΧΥΤΑ της Λαμίας είχε μια περιορισμένη δυνατότητα φιλοξενίας και ουσιαστικά είχε προσδιοριστεί πολύ λιγότερο από 60.000 τόνους το χρόνο. Όπως και να έχει η νέα δημοτική αρχή βρίσκεται πάνω σε μια χειροβομβίδα την οποία θα πρέπει να “αφοπλίσει” το συντομότερο δυνατό πριν σκάσει ενώπιον της.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες το προσεχές διάστημα, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη, και το Lamianow θα παρακολουθεί το ζήτημα από πολύ κοντά για να σας ενημερώνει σχετικά.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Personel Sağlık