Current track

Title

Artist

Current show

Λαϊκά

00:00 06:00

Current show

Λαϊκά

00:00 06:00


Λαμία: “Το Δημοτικό Συμβούλιο απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την Μαυρομαντήλα” / Τι λέει το ρεπορτάζ…

Written by on 13 Ιανουαρίου 2020

Στα “κάγκελα” βρίσκονται οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, της Μεγάλης Βρύσης αλλά και των γύρω περιοχών αναφορικά με την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή της Μαυρομαντήλας. Επειδή ωστόσο τις τελευταίες ώρες γίνεται πολύ κουβέντα για το τι ισχύει και τι δεν ισχύει τελικά ας ρίξουμε μια ματιά στην απόφαση που λήφθηκε το περασμένο Σάββατο στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας μετά την εισήγηση του Δημάρχου Λαμιέων Θ. Καραϊσκου.

Όπως θα δείτε και στο ψήφισμα παρακάτω αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Λαμίας να απορριφθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης όπως εισήχθησαν και ζητήθηκε από την τελευταία να σεβαστεί απολύτως τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και να υιοθετήσει στο σύνολό τους τις προτάσεις του Δήμου Λαμιέων, όπως αναφέρονται στην Εισήγηση του Δημάρχου. 

Τι λέει το ρεπορτάζ…

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο και βάσει του ρεπορτάζ πως ακόμη δεν έχει “κλειδώσει” τίποτα παρά τα όσα ακούγονται δεξιά και αριστερά περί ειλημμένης απόφασης. Μάλιστα όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές οι πιέσεις που ασκούνται από πλευράς Δήμου Λαμιέων για  να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, με τα “θέλω” και τις προϋποθέσεις του Δήμου, είναι συνεχείς και καθημερινές.

Οι κινητοποιήσεις και αντιδράσεις των κατοίκων μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό στο Υπουργείο το οποίο όπως και στην περίπτωση του Καραβομύλου και της ΒΟΜΒΥΞ δεν θεωρείται απίθανο να μπει σε μια αλλαγή τακτικής αναφορικά με τον χώρο. Βέβαια κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και σίγουρα οι πιέσεις .

Υπενθυμίζουμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία

1.- Απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως προφορικά αναπτύχθηκαν
στο Υπουργείο Εσωτερικών την 09/01/2020 για την εγκατάσταση κέντρου φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών αιτούντων άσυλο στη θέση «Μαυρομαντήλα» του Δημου Λαμιέων.

2.- Εγκρίνει την ανωτέρω εισήγηση του Δημάρχου ως προς όλο το περιεχόμενο
της και όσα αναφέρονται σ’ αυτή, όπως συμπληρώθηκε κατά τη συζήτηση, η οποία αποτελεί τη βάση και το περίγραμμα που πρέπει να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, μαζί με τις
επιμέρους προτάσεις στο σύνολο και η οποία [εισήγηση] αφορά το οποιουδήποτε σημείο
δημιουργίας δομής ανοικτού τύπου προταθεί, εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου
της Λαμίας, σε οποιαδήποτε παρόντα ή μέλλοντα χρόνο.

3.- Ο Δήμος της Λαμίας με δεδομένη την αγωνία για την εξέλιξη των προσφυγικών ροών και για τη συσσώρευση ανθρώπων στα νησιά, θεωρεί ότι πρέπει να συμβάλει

στην αντιμετώπιση του κρίσιμου εθνικού προβλήματος με προγραμματισμό και αναλογικότητα.
4.- Επαναλαμβάνει την διατυπωμένη θέση του για ουσιαστικό διάλογο της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση πριν τη λήψη οριστικών αποφάσεων, για την προσέγγιση εφικτών, ρεαλιστικών και συμβατών λύσεων με τις τοπικές κοινωνίες.

5.- Η όποια νέα Δομή, εντός του Δήμου, αν, όταν και όποτε λειτουργήσει, να απορροφήσει και εκείνη των Θερμοπυλών, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν δύο (2)
δομές στον ίδιο Δήμο και επαναλαμβάνει ότι άμεσα είναι ανάγκη να απελευθερωθεί ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών, ενόψει των εκδηλώσεων για 2500 χρόνια από την ομώνυμη μάχη.

6.- Ο Δήμος της Λαμίας είτε ο ίδιος είτε νομικό του πρόσωπο, να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας κέντρου φιλοξενίας εντός των ορίων του, υπό την εποπτεία αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας. Επαναλαμβάνει ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει
να είναι πρωταγωνιστικός, καθώς είναι ο μοναδικός φορέας που μπορεί να εγγυηθεί την
αδιατάρακτη προοπτική και την ηρεμία των τοπικών κοινωνιών και των επιχειρήσεων.

7.- Η κυβέρνηση να σεβαστεί απολύτως τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και
να υιοθετήσει στο σύνολό τους τις προτάσεις του Δήμου Λαμιέων, όπως αναφέρονται
στην Εισήγηση του Δημάρχου.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Personel Sağlık