Current track

Title

Artist

Current show

Λαϊκά

00:00 06:00

Current show

Λαϊκά

00:00 06:00


Η επιστολή Καραϊσκου από τις 22/01 που εκθέτει τον Μηταράκη! – “… δεν θα γίνει καμία τέτοια δομή στις Θερμοπύλες – να καταργηθεί και η υπάρχουσα” (Έγγραφα)

Written by on 30 Σεπτεμβρίου 2020

Με μια επιστολή που έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί και οι διαρροές του Νότη Μηταράκη για… γνώση και συμφωνία της τοπικής αυτοδιοίκησης περί επέκταση της δομής των Θερμοπυλών! Πιο συγκεκριμένα μέσω της επιστολής του δημάρχου Λαμιέων, Θύμιου Καραϊσκου , -στις 22 Ιανουαρίου 2020- προς το  Νότη Μηταράκη (η οποία μάλιστα κοινοποιήθηκε και σε άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τους βουλευτές και γενικούς γραμματείς)  γνωστοποιείται η ξεκάθαρη θέση του δήμου Λαμιέων αναφορικά με τις Θερμοπύλες.

πηγη-lamianow.gr

Πιο συγκεκριμένα  σε κατεπείγουσα συνεδρίαση που είχε συγκληθεί στις 11 Ιανουαρίου 2020, την στιγμή δηλαδή που είχε “σκάσει” το θέμα της Μαυρομαντήλας,  το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε υπό όρους και προϋποθέσεις όπως μπορείτε να δείτε στο πρακτικό που παραθέτουμε παρακάτω το εξής: “….το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση αυτή, έλαβε την υπ.αριθ.1/11-01- 2020 απόφαση του, την οποία σας διαβιβάζουμε συνημμένα και με την οποία αποφάσισε τα εξής : (α) Απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης, (β) Εγκρίνει την εισήγηση του Δημάρχου, με την οποία τίθενται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει η οποιαδήποτε δομή ανοικτού τύπου φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών αιτούντων άσυλο, σε οποιαδήποτε σημείο, εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου της Λαμίας, σε οποιονδήποτε παρόντα ή μέλλοντα χρόνο. Η όποια νέα Δομή, εντός του Δήμου, αν, όταν και όποτε λειτουργήσει, να απορροφήσει και εκείνη των Θερμοπυλών, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν δύο (2) δομές στον ίδιο Δήμο και επαναλαμβάνει ότι άμεσα είναι ανάγκη να απελευθερωθεί ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών, ενόψει των εκδηλώσεων για 2500 χρόνια από την ομώνυμη μάχη. Η εν λόγω απόφαση, εκφράζει τη θέση του Δήμου μας, για το εν λόγω θέμα”.

Συν τις άλλοις στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Λαμιέων – όπως θα διαβάσετε και παρακάτω- εισηγήθηκε να καταργηθεί η υπάρχουσα δομή στις Θερμοπύλες ως τις 31/12/2020.

Συγκεκριμένα σημειώνει: “…να συμπληρωθεί η με αριθμό 1/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά το διατακτικό της, στη παράγραφο 5 και να οριστεί  ότι η απελευθέρωση του ιστορικού χώρου των Θερμοπυλών με τη κατάργηση της ήδη λειτουργούσας δομής προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, να γίνει τα αργότερο μέχρι την 31/12/2020″.

Η επιστολή Καραϊσκου

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Λαμιέων στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο

Τοποθέτηση και Εισήγηση του Δημάρχου Λαμιέων στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30/09/2020 «επί των προθέσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για ενδεχόμενη εγκατάσταση νέου Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στις Θερμοπύλες».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζει την κοινωνία μας, την χώρα μας, το εξόχως σημαντικό θέμα του προσφυγικού μεταναστευτικού, που η διαχείριση του είναι πάρα πολλή δύσκολη, δοκιμάζει όλους μας που απαιτεί όμως συνεργασία από τους πάντες και κυρίως από τους Κυβερνώντες, προκειμένου  η κοινωνία μας να μην λαβωθεί, να μην είναι το θέμα αυτό εμπόδιο στην ασφάλεια, στην πρόοδο και στην προκοπή του τόπου μας.

Ο Δήμος της Λαμίας διαχρονικά έχει κάνει μια συνειδητή επιλογή, να συμμετέχει στην εκπλήρωση του εθνικού χρέους για την φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών και να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νησιών. 

Μάλιστα με αποφάσεις του δημοτικού του συμβουλίου τονίζει σε όλους τους τόνους την ενεργή συμμετοχή του και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο θεωρώντας ότι η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση αυτών των υποθέσεων θα πρέπει να είναι άμεση και πρωταγωνιστική.

Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού είμαστε παρόντες, θέλοντας να εκπληρώσουμε το τίμημα που αναλογικά μας αναλογεί. Ως Στερεά Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 1%. 

Ως Δήμος Λαμιέων επίσης το έχουμε ξεπεράσει, είτε αφορά το κέντρο φιλοξενίας των Θερμοπυλών που λειτουργεί στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, είτε με τις δεκάδες οικογένειες του προγράμματος Ήλιος που φιλοξενούμε στη Λαμία.

Και πράγματι μπροστά στην ένταση των τελευταίων γεγονότων το Μάρτιο του 2020, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής,  θέλησε να φιλοξενήσει έως 200 άτομα επιπλέον τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του κέντρου της προσωρινής φιλοξενίας των Θερμοπυλών, έτσι ώστε η σημερινή δυναμικότητα των 550 ατόμων να φτάσει μέχρι τα 750 άτομα, αλλά σε κάθε περίπτωση μιλάμε για προσωρινή εγκατάσταση και στην μεγάλη έξαρση του φαινομένου στα νησιά και στον Εβρο.

Αυτό όμως δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως  σχέση με τη πρόθεση του Υπουργείου για δημιουργία νέας δομής δυναμικότητας 1500 ατόμων με μόνιμες εγκαταστάσεις. 

Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μέχρι τώρα στην προσπάθειά του να λύσει κάθε φορά τα επιμέρους ζητήματα, έχει προκαλέσει συνολική αναστάτωση σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας και της Λαμίας. Πρότεινε τη δημιουργία κέντρου στον Καραβόμυλο μέσα στον οικιστικό ιστό. Μάλιστα μιλούσε για πρόχειρα καταλύματα. Αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή του καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να φιλοξενηθεί τέτοιο κέντρο.

Μετά από λίγο διάστημα έφερε στο προσκήνιο τον χώρο της ΒΟΜΒΥΞ ανάμεσα στη Λαμία και τη Στυλίδα, σχέδιο  το οποίο «κατέρρευσε», αφού δεν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο «μετακόμισε τις προθέσεις του» στην είσοδο της Λαμίας, στο πρώην εργοστάσιο «Σούλης», όπου μετά από τις αντιδράσεις αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί.

Αμέσως μετά βρήκε σαν λύση μία εγκαταλειμμένη στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στην βιομηχανική περιοχή της Λαμίας στη θέση «Μαυρομαντήλα», αλλά μετά από τις έντονες αντιδράσεις, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει και αυτό το εγχείρημα.

Είναι σαφές λοιπόν ότι το υπουργείο χωρίς σχέδιο και χωρίς συγκεκριμένη πολιτική έτρεχε από χωριό σε χωριό, αναστατώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας ενδιάμεσα συγκρούσεις για να λύσει δήθεν το πρόβλημά του. Σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρείται ο ίδιος αιφνιδιασμός, οι ίδιες πρακτικές και η ίδια προσπάθεια να μείνει στο περιθώριο η τοπική αυτοδιοίκηση.

Και έτσι  φτάσαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου  της 11/01/2020, όπου, μετά από εισήγηση μου, λήφθηκε η  απόφαση με την οποία « 1.- Απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως προφορικά αναπτύχθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών την 09/01/2020 για την εγκατάσταση κέντρου φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών αιτούντων άσυλο στη θέση «Μαυρομαντήλα» του Δημου Λαμιέων. 2.- Εγκρίνει την ανωτέρω εισήγηση του Δημάρχου ως προς όλο το περιεχόμενο της και όσα αναφέρονται σ’ αυτή, όπως συμπληρώθηκε κατά τη συζήτηση, η οποία αποτελεί τη βάση και το περίγραμμα που πρέπει να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, μαζί με τις επιμέρους προτάσεις στο σύνολο και η οποία [εισήγηση] αφορά το οποιουδήποτε σημείο δημιουργίας δομής ανοικτού τύπου προταθεί, εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου της Λαμίας, σε οποιαδήποτε παρόντα ή μέλλοντα χρόνο. 3.- Ο Δήμος της Λαμίας με δεδομένη την αγωνία για την εξέλιξη των προσφυγικών ροών και για τη συσσώρευση ανθρώπων στα νησιά, θεωρεί ότι πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση του κρίσιμου εθνικού προβλήματος με προγραμματισμό και αναλογικότητα. 4.- Επαναλαμβάνει την διατυπωμένη θέση του για ουσιαστικό διάλογο της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση πριν τη λήψη οριστικών αποφάσεων, για την προσέγγιση εφικτών, ρεαλιστικών και συμβατών λύσεων με τις τοπικές κοινωνίες. 5.- Η όποια νέα Δομή, εντός του Δήμου, αν, όταν και όποτε λειτουργήσει, να απορροφήσει και εκείνη των Θερμοπυλών, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν δύο (2) δομές στον ίδιο Δήμο και επαναλαμβάνει ότι άμεσα είναι ανάγκη να απελευθερωθεί ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών, ενόψει των εκδηλώσεων για 2500 χρόνια από την ομώνυμη μάχη. 6.- Ο Δήμος της Λαμίας είτε ο ίδιος είτε νομικό του πρόσωπο, να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας κέντρου φιλοξενίας εντός των ορίων του, υπό την εποπτεία αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας. Επαναλαμβάνει ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός, καθώς είναι ο μοναδικός φορέας που μπορεί να εγγυηθεί την αδιατάρακτη προοπτική και την ηρεμία των τοπικών κοινωνιών και των επιχειρήσεων. 7.- Η κυβέρνηση να σεβαστεί απολύτως τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και να υιοθετήσει στο σύνολό τους τις προτάσεις του Δήμου Λαμιέων, όπως αναφέρονται στην Εισήγηση του Δημάρχου…..»

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΌ ΚΑΝΕΝΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΛΗΦΘΕΙ ΝΕΑ ΑΠΌΦΑΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε προς όλους τους αρμόδιους με δύο επιστολές μας.

Η πρώτη εστάλη την 14/01/2020 στον Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, που ήταν αρμόδιος και μετά την αλλαγή και την δημιουργία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που έγινε 15/01/2020 και συγκεκριμένα στις 22/01/2020, απεστάλη στον Νέο τότε Υπουργό κ. Μηταράκη, επιστολή με την οποία κοινοποιήθηκε η ανωτέρω απόφαση του Δ.Σ., και στην οποία αναφέρουμε τα εξής : «…..Μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε και να σας επισημάνουμε τα εξής, για το μεταναστευτικό – προσφυγικό θέμα, που αφορά το Δήμο μας : Για το εν λόγω θέμα, έγκαιρα είχαμε απευθύνει τη συνημμένη υπ. αριθ. 50284/03-12-2019 επιστολή μας, στον Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας αναφέροντας και προβάλλοντας συγκεκριμένες αιτιάσεις. Επί της επιστολής αυτής και στις προφορικές οχλήσεις μας για συνεννόηση και συνεργασία πριν τη λήψη της οποιαδήποτε απόφασης στο τόσο σοβαρό θέμα, ουδέποτε λάβαμε απάντηση ή πρόσκληση. Αντί αυτών, ξαφνικά, στις 09/01/2020 κληθήκαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου, παρουσία Υπουργών της Κυβέρνησης, βουλευτών του Νομού Φθιώτιδας και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, προφορικά μας ανακοινώθηκε, από τον τότε αρμόδιο για το εν λόγω ζήτημα Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, η εγκατάσταση Κέντρου Φιλοξενίας 2.000 πολιτών τρίτων χωρών αιτούντων άσυλο, στη θέση «Μαυρομαντήλα» του Δήμου Λαμιέων, με πρόχειρες κατασκευές. Οι προτάσεις της κυβέρνησης, όπως προφορικά αναπτύχθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών την 09/01/2020, συζητήθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων που έγινε την 11/01/2020, με θέμα: «Ενημέρωση – συζήτηση – λήψη αποφάσεως επί της πρότασης της Κυβέρνησης, σχετικά με τη φιλοξενία πολιτών τρίτων χωρών, αιτούντων άσυλο, στην περιοχή της «Μαυρομαντήλας». Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση αυτή, έλαβε την υπ.αριθ.1/11-01- 2020 απόφαση του, την οποία σας διαβιβάζουμε συνημμένα και με την οποία αποφάσισε τα εξής : (α) Απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης, (β) Εγκρίνει την εισήγηση του Δημάρχου, με την οποία τίθενται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει η οποιαδήποτε δομή ανοικτού τύπου φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών αιτούντων άσυλο, σε οποιαδήποτε σημείο, εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου της Λαμίας, σε οποιονδήποτε παρόντα ή μέλλοντα χρόνο. Η εν λόγω απόφαση, εκφράζει τη θέση του Δήμου μας, για το εν λόγω θέμα. Κύριε Υπουργέ, Επιτρέψτε μου να τονίσω, ότι τόσο ο ανωτέρω τρόπος διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος από την πλευρά της Κυβέρνησης για το Δήμο μας, όσο και η προτεινόμενη θέση, προκάλεσαν αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες των Κοινοτήτων της Αγίας Παρασκευής και της Μεγάλης Βρύσης, που βρίσκονται κοντά στον προτεινόμενου χώρο. Οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών αντιδρούν εντονότατα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο προσκρούει και στην άρνηση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας. Ήδη, οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και της Μεγάλης Βρύσης, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες και έχουν αποκλείσει με γεωργικά μηχανήματα τη πρόσβαση στην εν λόγω περιοχή. Κύριε Υπουργέ, Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας, ότι έχουμε υποχρέωση όλοι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του εν λόγω θέματος, με τα εθνικά χαρακτηριστικά τα οποία έχει. Στη κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε πρόταση, η οποία ωστόσο, θα πρέπει να ικανοποιεί τις αρχές και τις προϋποθέσεις που θέτει η άνω απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και αφού εξασφαλιστεί επιπλέον η αναλογικότητα της κατανομής [όπως σας είναι γνωστό, στο Δήμο μας, φιλοξενούνται ήδη πρόσφυγες στη δομή φιλοξενίας των Θερμοπυλών] και με βάση την εθνική στρατηγική. Στο πνεύμα αυτό, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και δηλώνουμε παρόντες να συζητήσουμε ρεαλιστικές προτάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη όλα τα ανωτέρω και οι οποίες, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, θα κατοχυρώνουν αδιατάρακτα και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και θα ικανοποιούν το ανθρωπιστικό μας καθήκον, σε σχέση με το μείζον θέμα που απασχολεί την πατρίδα μας…..»

Συνεπώς,

η θέση μας η ομόφωνη σχεδόν πρόταση μας, η  βούληση της κοινωνίας μας, είχε γνωστοποιηθεί στους πάντες και κυρίως στην Κυβέρνηση.

Η θέση αυτή, ήταν μία και μοναδική :

 άμεσα να απελευθερωθεί ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών, ενόψει των εκδηλώσεων για 2500 χρόνια από την ομώνυμη μάχη.

Και επομένως το όσα ελέχθησαν, έστω και  υπό τύπο διαρροών, ότι ο Δήμαρχος έκανε τάχα άλλη πρόταση είναι ανάξια πλέον σχολιασμού, διαψεύδονται από έγγραφα, τα οποία είναι γνωστά σε όλους.

Και η έκφραση του Δήμου μπορεί μεν να αποτυπώνεται από τον Δήμαρχο, όμως προέρχεται από αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων. 

Ο Δήμαρχος έγγραφα και όχι προφορικά επανέλαβε τη πρόταση και θέση του Δημοτικού Συμβουλίου και τίποτα άλλο.

Και οι οποιεσδήποτε διαρροές και απ’ όπου κι αν προέρχονται δεν μας αφορούν, καθώς βρίσκονται μπροστά σε ένα τοίχο που έχει δημιουργήσει η αλήθεια και η πραγματικότητα και αποδεικνύεται και από αδιάσειστα στοιχεία.

Από τον περασμένο Απρίλη μέχρι και τώρα καμία υπηρεσία του Δήμου δεν συμμετείχε σε υπηρεσιακή αλληλογραφία, ακόμα, κανένα έγγραφο από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απευθύνθηκε στο Δήμο, ακόμα καμία ενημέρωση για προθέσεις και σχέδια δεν υπήρξε είτε σε δημοτική υπηρεσία, είτε στο δήμαρχο. 

Το ίδιο συμβαίνει και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Αντίθετα από τα έγγραφα και όλη την αλληλογραφία είναι πασιφανές ότι, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε τα πάντα για να μην υπάρξει εμπλοκή τοπικών υπηρεσιών και να μην υπάρξει διαρροή των σχεδίων και των προθέσεων του.

Στις διάφορες φήμες που υπήρχαν στο μεσοδιάστημα  είαχα επικοινωνία με τον ειδικό γραμματέα κ. Κωνσταντίνου ο οποίος ήταν απολύτως καθησυχαστικός, ότι δηλαδή δεν συμβαίνει τίποτα, δεν σχεδιάζεται τίποτα

Τελευταία επικοινωνία το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, όπου ο ίδιος άνθρωπος, κατ΄ εντολή φυσικά της πολιτικής ηγεσίας, δήλωνε γεμάτος δήθεν απορία ότι δεν συμβαίνει τίποτα και ότι δεν σχεδιάζεται κάποιο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες.

Και όταν ανέκυψε το θέμα, αμέσως, την ίδια ημέρα, στις 27/09/2020  ζήτησα γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία και την έλαβα αυθημερόν για τα ένδικα μέσα που είχε τη δυνατότητα ο Δήμος να ασκήσει και άμεσα, έδωσα εντολή για προσφυγή στη δικαιοσύνη και άσκηση όλων των ενδίκων μέσων που ορίζει η Νομοθεσία. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι 

Γιατί δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει,  καμία τέτοια δομή στις Θερμοπύλες και για πραγματικούς και για νομικούς λόγους :

Δεν μπορεί να γίνει, διότι το θέμα της τουριστικής ανάπτυξής τους και της ανάδειξης των ιαματικών λουτρών είναι  μείζον θέμα για τον Δήμο μας, για τον Νομό μας, για την Περιφέρειά μας, για την ίδια την Χώρα. Ένα θέμα που είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα για όλους μας και αναζητούνται τρόποι για να υλοποιηθούν τα σχέδια.

  Δεν μπορεί να γίνει γιατί φέτος γιορτάζουμε τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, όπου υπήρχαν σχέδια, έτσι ώστε να αναδειχθεί και ο χώρος αλλά και ο τόπος της μεγάλης θυσίας.

– Δεν  μπορεί να γίνει καθώς αυτή  τοποθετείται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο και με ιδιαίτερα αρνητική θέση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Λαμίας αλλά και σε χώρο που χαρακτηρίστηκε ως αναδασωτέος, γεγονός το οποίο αποκλείει κάθε περαιτέρω συζήτηση,

       Ως Δήμος Λαμίας είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το παγκόσμιο brand name των Θερμοπυλών, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την ανάδειξή τους, καθώς θεωρούμε ότι είναι εθνικό χρέος και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε στρατευμένοι.

Όλα αυτά ο κ.Μηταράκης όφειλε να τα γνωρίζει.

Να σας διαβάσω μόνο αυτό που σημειώνει η αρχαιολογία για τις κινήσεις του Δήμου της Λαμίας και όχι τι λέμε εμείς «Για τον αρχαιολογικό χώρο τον Θερμοπυλών έχει εγκριθεί η προμελέτη «Βελτιωτικές Παρεμβάσεις Ήπιας Ανάπλασης – Ανάδειξης Αρχαιολογικού Χώρου Θερμοπυλών», με την με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΑΑΜ/ ΤΜΑΜ/ 364380/ 35483/ 1516 /509 /20-10-2017, ΑΔΑ: ΨΡ6Π4653Π4-Η27 Απόφαση έγκρισης, ενώ κατατέθηκε πρόσφατα (ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΦΕΥ/ 455340/321185/ 4979/25-8- 2020) από τη Δ/νση Υποδομών και τεχνικών έργων του Δήμου Λαμιέων, η οριστική εφαρμογής μελέτη «Βελτιωτικές Παρεμβάσεις Ήπιας Ανάπλασης – Ανάδειξης Αρχαιολογικού Χώρου Θερμοπυλών», για την έγκριση της οποίας, η ΕΦΑΦΕΥ θα εισηγηθεί άμεσα στην Κεντρική Υπηρεσία. Ο Δήμος Λαμιέων προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει κατ’ αρχάς εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του για το 2020, ενώ αναμένεται και η χρηματοδότησή του από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στην πρόσκληση για ανάπλαση χώρων εκτός αστικού ιστού».

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αγνοεί όμως και συνταγματικές επιταγές ιδιαίτερα για τις αναδασωτέες εκτάσεις, όπως είναι η έκταση στην οποία χωροθετεί τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Ακόμη και ο πρωτοετής μηχανικός του Πολυτεχνείου γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κατασκευάσει οτιδήποτε σε αναδασωτέα έκταση, πράγμα το οποίο επιδεικτικά δείχνει να αγνοεί το συγκεκριμένο υπουργείο.

Ακόμα και ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής γνωρίζει ότι :

(α) επί αναδασωτέων εκτάσεων κατά ρητή νομοθετική πρόβλεψη απαγορεύεται κάθε ανοικοδόμηση και επέμβαση, ομοίως κατ’ αναλογία δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε απόφαση χωροθέτησης.

(β) Σύμφωνα με τις διατάξεις περί προστασίας των ιαματικών πηγών που περιλαμβάνονται στο Ν. 4844/1930, γύρω από κάθε ιαματική Πηγή σχηματίζεται προστατευτική περιοχή, η οποία αποτελεί κύκλο με κέντρο την πηγή και ακτίνα 1.000 μ. Μέσα στην περιοχή αυτή απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να επιφέρει βλάβη στις πηγές

Είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη και να ζητήσουμε να σταματήσουν οι επεμβάσεις από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ελπίζουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας να επαναφέρει στην τάξη όλους αυτούς που προσπαθούν να προσβάλλουν και την συνταγματική τάξη αλλά και τις νομοθετικές προβλέψεις, πολύ δε περισσότερο τη νοημοσύνη μας και την αξιοπρέπειά μας.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Εισηγούμαστε

1/ Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων να  καλέσει τον Υπουργό και συνολικά την Κυβέρνηση να ανακαλέσουν την απόφαση χωροθέτησης και εγκατάστασης νέας δομής προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών στις Θερμοπύλες όπως και κάθε σχετική με αυτή απόφαση και  να ακυρώσουν τα σχέδια τους για δημιουργία και εγκατάσταση νέας τέτοιας δομής και 

2/ Να συμπληρωθεί η με αριθμό 1/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά το διατακτικό της, στη παράγραφο 5 και να οριστεί  ότι η απελευθέρωση του ιστορικού χώρου των Θερμοπυλών με τη κατάργηση της ήδη λειτουργούσας δομής προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, να γίνει τα αργότερο μέχρι την 31/12/2020.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

ΕΥΘΥΜΙΟΣ Κ. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ  


ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ 11ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

[embeddoc url=”https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2020/09/1__2020__ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ-ΠΟΛΙΤΩΝ-ΤΡΙΤΩΝ-ΧΩΡΩΝ-ΠΕΡΙΟΧΗ-ΜΑΥΡΟΜΑΝΤΗΛΑΣ-1.pdf”]


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Personel Sağlık