Current track

Title

Artist

Current show

Λαϊκά

00:00 06:00

Current show

Λαϊκά

00:00 06:00


Hot Spot Θερμοπυλών: Κατά μέτωπο επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας προς Περιφέρεια Στερεάς και “επιτελικό κράτος”…

Written by on 4 Φεβρουαρίου 2020

Επίθεση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξαπολύει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα με ανακοίνωσή της.

H ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Σχεδόν 7 μήνες μετά τις εκλογές η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να “ανακαλύψει” την σημασία της ύπαρξης ενός Υπουργείου για την Μεταναστευτική Πολιτική -ναι αυτού που κατήργησε μόλις ανέλαβε!- σε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει σταθερά τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη, αποδεχόμενη πλέον τους γεωπολιτικούς λόγους που τις προκαλούν.

Προεκλογικά δηλητηρίασαν με ψέματα και γέμισαν μίσος και φόβο για τον “άλλο” τους Έλληνες πολίτες και σήμερα πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα. Υιοθετούν ένα σχέδιο ενεργούς αποτροπής με πλωτούς φράχτες, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως την ανθρωπιά του λαού μας.

Η Μόρια των 22.000, τα νησιά των 50.000, τα κλειστά κέντρα – φυλακές, οι ανοιχτές δομές με τους ωφελούμενους του ΟΑΕΔ υπό απόλυση και χωρίς τις αναγκαίες ειδικότητες του πεδίου, οι εκτός νομιμότητας απορρίψεις αιτημάτων ασύλου, το σχέδιο ενεργούς αποτροπής με πλωτούς φράχτες, η εγκατάλειψη των ασυνόδευτων ανήλικων και οι απελάσεις αυτών που είναι άνω των 15 ετών, η υπονόμευση της εκπαίδευσης των παιδιών, ο αποκλεισμός ακόμα και ευάλωτων ομάδων από την πρόσβαση στην Υγεία λόγω μη έκδοσης ΑΜΚΑ, δεν μπορούν να είναι πολιτικές ενός κράτους δικαίου που σέβεται τη Δημοκρατία και τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Η σημερινή κατάσταση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη ακροδεξιά ιδεοληψία της Κυβέρνησης. Και, δυστυχώς, οι συνέπειες αυτής:

– προσβάλλουν το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας,

– βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων,

– εμπαίζουν τις τοπικές κοινωνίες και

– εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς.

Επομένως, χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός, αποφασιστικότητα και δράσεις, έστω και τώρα.

Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του Προσφυγικού κατέχουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Τοπικές Κοινωνίες που η Νέα Δημοκρατία δηλητηρίασε προεκλογικά με τη ρητορική της. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην Εθνική Στρατηγική που είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν όχι απλά φορείς υλοποίησης, αλλά και συνδιαμόρφωσης, των πολιτικών για την φιλοξενία και ένταξη αιτούντων άσυλο, μέσα από μια διαδικασία σταδιακής μεταφοράς πόρων και εμπειρίας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν.

Εξάλλου οι δήμοι με βάση τον σχεδιασμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν και οι βασικοί φορείς υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, για τη στέγαση σε διαμερίσματα, πρόγραμμα για το οποίο η χώρα παρουσιάζεται ως παράδειγμα καλής πρακτικής διεθνώς και για το οποίο η Κυβέρνηση ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει τη συνέχισή του.

Αλλά και σε τοπικό επίπεδο το ζήτημα της φιλοξενίας αιτούντων άσυλο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους συμπολίτες μας, καθώς από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και ο εκάστοτε “αρμόδιος υπουργός” για το προσφυγικό αποφασίζει ή διαρρέει διάφορες τοποθεσίες για τη δημιουργία νέας δομής χωρίς να έχει συνεννοηθεί πρώτα με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όμως, και στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Θερμοπυλών, η οποία υφίσταται από το 2016 και βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα του Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, η σημερινή κατάσταση παρουσιάζει μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά λήγουν σταδιακά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω των οποίων απασχολούνταν στη δομή περίπου 140 εργαζόμενοι. Σήμερα υπάρχουν μόνο 5 (!) οι συμβάσεις των οποίων λήγουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Από τα μέσα του περασμένου μήνα δεν υπάρχει φύλαξη ούτε τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, καθώς έληξε η σύμβαση του εργολάβου. Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια έχει αφήσει τη δομή και τους ανθρώπους που αυτή φιλοξενεί κυριολεκτικά στην τύχη τους, καθώς είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δίμηνες συμβάσεις για διάφορες ειδικότητες εργαζομένων και να διευκολύνει την λειτουργία αυτής έως ότου δοθούν οι παρατάσεις των δύο κύκλων της κοινωφελούς εργασίας που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση εδώ και 4 μήνες…

Καλούμε, λοιπόν, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έστω και τώρα, και να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της δομής φιλοξενίας, όπως φρόντιζε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή».


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Personel Sağlık