Επίσημη παραίτηση του ελληνικού κράτους από τις αναιρέσεις αποζημιώσεων για τα θύματα της Marfin

Written by on 22 Μαΐου 2020

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με ομόφωνη απόφασή της αποφάσισε την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις τις οποίες είχε ασκήσει κατά των αποφάσεων που επιδίκαζαν αποζημιώσεις 2,2 εκ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων της Marfin.

Από τον τραγικό εμπρησμό στο κτίριο της Τράπεζας στις 5 Μαίου 2010 έχασαν τη ζωή τους η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια, η οποία κυοφορούσε το παιδί της.

Πρόσφατα (8 Μαΐου 2020) με αφορμή την τελετή μνήμης προς τιμήν των θυμάτων του εμπρησμού της Marfin, ο Πρωθυπουργός έλαβε την πρωτοβουλία για παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από την αναίρεση που είχε ασκήσει και αφορούσαν την καταβολή αποζημιώσεων των συγγενών των θυμάτων της Marfin.

Κατόπιν αυτού, η Ολομέλεια του ΝΣΚ ομόφωνα (με 68 ψήφους) τάχθηκε υπέρ της παραίτησης του Δημοσίου από τις αναιρέσεις που έχει καταθέσει κατά τεσσάρων αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τις οποίες επιδικάσθηκαν ως αποζημίωση διάφορα ποσά στους συγγενείς των θυμάτων της Marfin.

Έτσι, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται το ΝΣΚ να προσέλθει στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να καταθέσει τις παραιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις που έχει ασκήσει κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τις οποίες δικαιώθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων και τους επιδικάσθηκαν αποζημιώσεις ύψους 2,2 εκ. ευρώ.

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, θα είναι τελεσίδικες και οι συγγενείς των θυμάτων να μπορούν να λάβουν τα ποσά των αποζημιώσεων που τους έχουν επιδικασθεί (2,2 εκ. ευρώ).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΝΣΚ Ιωάννης- Κωνσταντίνος Χαλκιάς, τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη από την Ολομέλεια του ΝΣΚ, αποτελεί ένδειξη ηθικής δικαίωσης των αθώων θυμάτων.

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Personel Sağlık