Current track

Title

Artist

Current show

Λαϊκά

00:00 06:00

Current show

Λαϊκά

00:00 06:00


“Έφυγε” η Λαμιώτισσα Ευαγγελία Στεφανή διευθύντρια του Αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης…

Written by on 24 Δεκεμβρίου 2019

Μια ακόμη θλιβερή είδηση έγινε γνωστή σήμερα. Την τελευταία της πνοή άφησε η Λαμιώτισσα Ευαγγελία Στεφανή μόλις στα 53 της χρόνια, διευθύντρια του Αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης και κόρη του συμπατριώτη μας Ταξχου ε.α. Δημήτριου Στεφανή. Η γεννημένη στην Λαμία Ευαγγελία Στεφανή, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, έχασε τη μάχη που έδινε με τη λευχαιμία βυθίζοντας στο θρήνο οικογένεια, συγγενείς, γνωστούς και φίλους. Η κηδεία της θα τελεστεί αύριο Τρίτη στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση του Ε.Α.Α.Σ. Φθιώτιδας

Το Τ.Σ. του Παραρτήματος Φθιώτιδος εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στο μέλος της Ε.Α.Α.Σ. συμπατριώτη μας Ταξχο ε.α. Στεφανή Δημήτριο για την απώλεια της θυγατέρας του Ευαγγελίας (διακεκριμένης επιστήμονα και διευθύντριας του Αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης) λίγο καιρό μετά από το χαμό και της συζύγου του Ιωάννας.

Το βιογραφικό της Ευαγγελίας Στεφανή

Γεννήθηκε στη Λαμία και αποφοίτησε από το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία το 1992. Το 2000 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι «Η γυναικεία ενδυμασία στην Ανακτορική Κρήτη. Πρόταση ανάγνωσης ενός κώδικα επικοινωνίας».

Εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κατόπιν εξετάσεων το 1991. Υπηρέτησε για σειρά ετών στην ΙΖ’ ΕΠΚΑ και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας και πραγματοποίησε ανασκαφές τόσο στην πόλη της Βέροιας όσο και σε ολόκληρο το νομό Ημαθίας (προϊστορικοί οικισμοί Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου, Τάφος της Κρίσεως στα Λευκάδια, Λευκόπετρα και Μικρή Σάντα Βερμίου, Αγ. Βαρβάρα, Ασώματα) καθώς και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας (Έδεσσα, Μάνδαλο, Αρχοντικό και Νερόμυλοι Πέλλας).

Από το 2004 εργάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της ομάδας εργασίας που σχεδίασε και υλοποίησε τις μόνιμες εκθέσεις Μουσείου, οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 2006. Από το 2008 έως το 2014 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσειογραφικών Μελετών και Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού Εκθέσεων του ΑΜΘ, διάστημα κατά το οποίο συντόνισε τη διοργάνωση πολυάριθμων περιοδικών εκθέσεων που παρουσιάστηκαν στο ΑΜΘ ή σε άλλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως η έκθεση για την Αρχαία Μακεδονία στο Λούβρο και η έκθεση την Προϊστορική Μακεδονία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόζναν και της Βαρσοβίας. Από το Νοέμβριο του 2014 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογών Κεραμικής, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών και παράλληλα με την οργάνωση και τεκμηρίωση των αντίστοιχων συλλογών, συνέχισε να εργάζεται για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, συνεδρίων, ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων. Επίσης συμμετείχε σε αποστολές του Υπουργείου Πολιτισμού σε διάφορες χώρες με στόχο τη διοργάνωση εκθέσεων που προβάλλουν ελληνικό πολιτισμό. Από το 2014 έως το 2018 είχε χρέη Αναπληρώτριας Προϊσταμένης του ΑΜΘ. Ανέλαβε τη Διεύθυνση του μουσείου από τις 2 Φεβρουαρίου 2018.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάστηκαν στην Προϊστορία του Αιγαίου, στην κεραμική, τα μοντέλα κατοίκησης και την αρχιτεκτονική της Εποχής του Χαλκού στη Μακεδονία. Επίσης είχε ερευνήσει και δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν στην τοπογραφία, τα εργαστήρια κεραμικής, τις ταφικές πρακτικές και τις λατρείες στη Μακεδονία με έμφαση στη λατρεία της Μητέρα των Θεών. Είχε παρουσιάσει εργασίες με θέμα την επικοινωνιακή και εκπαιδευτική διάσταση των μουσειακών εκθέσεων και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στα μουσεία. Είχε δώσει διαλέξεις σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και σε τοπικούς φορείς. Είχε συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και είχε δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.Είχε συγγράψει δύο μονογραφίες και είναι επιμελήτρια οκτώ επιστημονικών εκδόσεων (κατάλογοι εκθέσεων, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικοί τόμοι).

lamianow


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Personel Sağlık