Current track

Title

Artist

Current show

Current show


Δήμος Λοκρών: Ενίσχυση με 500.000€ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και… αιχμές για την προηγούμενη δημοτική αρχή!

Written by on 28 Ιουνίου 2020

Δελτίο τύπου αναφορικά με την αποπληρωμή χρεών ύψους 500.000 ευρώ στον δήμο Λοκρών εξέδωσε η παράταξη “Λοκρίδα για Όλους” του νυν δημάρχου Θανάση Ζεκεντε αφήνοντας παράλληλα σημαντικές αιχμές για την προηγούμενη δημοτική αρχή.


Διαβάστε χαρακτηριστικά

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, επιχορηγούνται σε πρώτη φάση 84 δήμοι με το συνολικό ποσό των 92 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από το ποσό της επιχορήγησης ποσοστό 60% θα παρακρατηθεί από τους Δήμους από 48 έως 72 μηνιαίες δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους, αρχής γενομένης από 1/1/2022. Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί το προσεχές χρονικό διάστημα εισάγονται νέες δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή ληξιπρόθεσμων οφειλών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μέλλον.

Ο Δήμος Λοκρών θα ενισχυθεί με 500.000€ που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα προχώρησε σε πλήρη καταγραφή της οικονομικής κατάστασης του Δήμου και έφερε το αποτέλεσμα της καταγραφής στο Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών. Ειδικότερα, η οικονομική κατάσταση του Δήμου Λοκρών στις 31 Αυγούστου 2019 ήταν η εξής: χωρίς να περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις από δικαστικές αποφάσεις και αγωγές σε βάρος του Δήμου τα υπόλοιπα δανείων ήταν 438.331,2€ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Εταιρείες Κοινής Ωφέλειας και Προμηθευτές ανέρχονταν σε 1.871.074,19€.

Τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου ήταν μόλις 266.484,25€.

Η ασφυκτική οικονομική κατάσταση επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως το μήνα Σεπτέμβριο δεν κατέστει εφικτό να καταβληθούν οι αντιμισθίες των νέων αιρετών, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Λοκρών είχε απορροφηθεί στις μη μισθολογικές δαπάνες σε ποσοστό 90%, πράγμα που συνεπάγεται πως η νέα Δημοτική Αρχή έπρεπε να ολοκληρώσει το τελευταίο 4μηνο του 2019 με το 10% του διαθέσιμου προϋπολογισμού του έτους.

Η νέα Δημοτική Αρχή για να διασφαλίσει τη λειτουργία του Δήμου Λοκρών προχώρησε στα εξής:

α) αποπλήρωσε κατά προτεραιότητα τις πολύμηνες υποχρεώσεις στον προμηθευτή καυσίμων για να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός με καύσιμα των απορριμματοφόρων του Δήμου, β) προχώρησε στη λήψη προκαταβολής 300.000€ από το Υπουργείο Εσωτερικών με αποπληρωμή σε ένα έτος για να μπορέσει να αποκαταστήσει το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας του Δήμου, γ) ρύθμισε όλες τις οφειλές από φόρους και πρόστιμα στην Εφορία και καταβάλλει σε μηνιαία βάση τις δόσεις, ώστε ο Δήμος Λοκρών να είναι φορολογικά ενήμερος, δ) εξόφλησε τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ε) ρύθμισε τις πολυετείς οφειλές στις Εταιρείες Κοινής Ωφέλειας, στ) προχώρησε με μεγάλη σύνεση στην διαχείριση των οικονομικών για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου, ώστε να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το χρόνο αποπληρωμής των προμηθευτών του Δήμου Λοκρών.

Ο Δήμος Λοκρών σήμερα έχει αποπληρώσει σχεδόν το σύνολο των υποχρεώσεων της περιόδου μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και ήδη έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει ένα σημαντικό κομμάτι των υποχρεώσεων του Δήμου πριν την 31η Αυγούστου 2019.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή παρά το γεγονός πως έλαβε πολλά εκατομμύρια και από διαφορετικές πηγές φρόντισε να αφήσει πίσω της ένα Δήμο χρεωμένο και με πρόβλημα ρευστότητας, ώστε να υπονομεύσει τη νέα Δημοτική Αρχή.

Ειδικότερα, εκβιαστικά και κάνοντας χρήση της δέσμευσης του ΑΦΜ της ΛΑΡΚΟ απέσπασε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία η ΛΑΡΚΟ προσέφυγε δικαστικά και για ένα τμήμα αυτών ήδη έχει δικαιωθεί και πρέπει να της επιστραφούν.

Το αποτέλεσμα είναι ο Δήμος Λοκρών να μην μπορεί να εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα τρέχοντα δημοτικά τέλη της ΛΑΡΚΟ.

Επίσης, ο Δήμος Λοκρων έλαβε δυο φορές έκτακτη επιχορήγηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με τελευταία στις αρχές του 2018. Πράγμα που σημαίνει πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή μόλις σε 1,5 χρόνο κατόρθωσε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να εκτινάξει εκ νέου τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Λοκρών.

Ο Δήμος Λοκρών με επικεφαλής το Δήμαρχο Θανάση Ζεκεντέ προχωρά στην εξυγίανση του προκειμένου να μπορεί να είναι οικονομικά εύρωστος, πιστοληπτικά αξιόπιστος και ικανός να πληρώνει άμεσα τις υποχρεώσεις του.
Ο Δήμος Λοκρών καθημερινά γίνεται καλύτερος και ισχυρότερος ξεπερνώντας με σταθερά βήματα μια περίοδο διάλυσης και κακοδιαχείρισης.

Τα επόμενα τρία χρόνια θα μπορέσουμε με ακόμη πιο υγιή οικονομικά να προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η περιοχή μας για να δημιουργήσουμε μια «Λοκρίδα για όλους».


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Personel Sağlık